Od pelena do zvijezda

Od pelena do zvijezda

Hvala mojim roditeljima što moju individualnost nisu nikada sputavali. Izbora sam često imala i njihove ljubavi na izvol’te.

Hvala im što su me naučili da se stidim.

Hvala majci koja je na moju brutalnu iskrenost reagovala oduševljenim ohrabrivanjem, umjesto nečim poput “ne mora baš sve što ti je na umu, bit’ i na drumu!”.

Voljela bih, međutim, da su mi postavljali jasnije granice. Istina je da sam se borila žestoko i pretjerano za jedno dijete – ali ne bih morala tek u kasnoj adolescenciji prolaziti kroz bolan proces spoznaje da ne mogu imati baš sve što želim.

Voljela bih da su više osluškivali moje želje i pomno pratili moje talente – a onda me odlučno gurali u tom smjeru, umjesto što sam se predugo davila u vodama za mene neadekvatnih i promašenih zanimanja.

A najviše od svega, voljela bih da su od mene mnogo više zahtijevali.

Bez uslovljavanja, ucjenjivanja, pokušaja kontroliranja – samo roditelj koji od svoga djeteta očekuje mnogo na mnogim poljima i dijete koje postiže mnogo.

Smatram da je to čista fizika. Svako dijete želi da je roditelj zadovoljan njime, ponosan na njega i učinit će sve što može da isto ostvari (ukoliko, naravno, dobije i adekvatnu podršku i pohvalu).

Šta očekujemo od svoje djece? Da li se naši zahtjevi i očekivanja svode samo na održavanje higijene i neko minimalno uljudno ponašanje, ili od naše djece očekujemo da budu jako empatične, obazrive, emotivno inteligentne osobe, vrhunski sportisti, kreativci, individualci koji će znati šta žele i koji će sutra neustrašivo krčiti put pred sobom. Jer, vjerujte mi, tom našem stavu ćemo prilagoditi odgoj i organizaciju vremena i dijete će to sigurno osjetiti. Ne zanemarujmo ni najmanje stvari. Znam da će mom malom nestašku konstrukcija “molim te, mama”, već jednom ući u glavu i postati navika, umjesto malih imperativa koje mi sada pokušava nametnuti – to su te naše male borbe koje će sutra, ako Bog da, postati velike pobjede.

Očekujmo i zahtijevajmo mnogo od svoje djece jer mi, kao njihovi roditelji, znamo i vjerujemo da oni mogu postići i dostići mnogo šta. A oni će jedva dočekati da nam se dokažu.

(Izvor: blog Smotuljak Radosti – https://smotuljakradosti.wordpress.com/, Facebook stranica: https://www.facebook.com/smotuljakradosti/)

© Divithana, 2013