Malo o krivnji

Malo o krivnji

Moj sin je početkom prošlog mjeseca oficijelno napunio 3 godine. Razmišljam, neminovno, kao svaka majka, o  proteklom periodu, analiziram i sabiram utiske.. Kao da sam ga juče donijela na svijet, moju malu tešku kategoriju od 5 kg, s neviđenom, za novorođenče, gustom crnom kosom. A evo ga danas, mali predškolarac od čitavih 20.

Razmišljam i o tome kako mi je prebrzo prošlo vrijeme od zadnjeg njegovog rođendana, a onda se sjetim – samo 3 mjeseca poslije, rodila sam drugog sina.  Ta me misao jednostavno ophrvala.. Misao da sam možda i godinu života svoga djeteta nepovratno propustila u svoj toj gunguli oko nove bebe,  uslijed nemogućnosti da mu se kvalitetno posvetim..

Iako smo fizički bili zajedno, mama je bila skoro uvijek prezaposlena, igrali smo se nekada, ali ne kao prije, često je bila i nervozna, i nestrpljiva..

Mama me nekada gleda kada zaspim i bude joj jako žao ako je taj dan povisila ton, odbrusila mi nešto, naružila me, zato što sam ja njeno zlato i zato što me voli najviše. Evo večeras mi svaki čas pipka čelo i budi me i nervira, jer mi je grlo malo crveno, pa se krivi što me znojnog pustila vani s djecom.

Često se ona krivi, za svašta.

Da, krivim sebe za štošta. Čak i za hipotetičke scenarije. Od carskog reza, preko njegove gnojne angine pa sve do zapostavljenosti zbog drugog djeteta.

Takvo sam vam ja biće, ludo i emotivno, ali kada razmislim racionalnom stranom istog tog bića – koja iako je mala, nije nepostojeća, zaključim da dajem sve od sebe. Da, dajem sve od sebe.

I ta misao mi je dovoljna. Ponavljam je sada samoj sebi svaki put kada osjetim krivnju što ne jedemo super zdrave – super organske i izbalansirane – u tačno vrijeme obroke. Ponavljam je sebi i kada prođe nekoliko dana u kojima nisam uspjela da odvojim makar pola sata za igru samo s njim. Ponavljam je sebi svaki put kada osjećam da sam u nečemu podbacila, jer Bog zna, a nadam se da će osjetiti i oni – da se mnogo trudim.

A šta ćemo sa krivnjom? Paa, krivimo se i krivit ćemo se i dalje. Postoji jedna dobra izreka na tu temu: “Dobar roditelj će se makar nekada zapitati da li je zaista dobar, loši roditelji nemaju tu dilemu.”

(Izvor: blog Smotuljak Radosti – https://smotuljakradosti.wordpress.com/, Facebook stranica: https://www.facebook.com/smotuljakradosti/)

© Divithana, 2013