Završena izgradnja “najzelenije” građevine u Kataru

Završena izgradnja “najzelenije” građevine u Kataru

Nakon dvije godine gradnje, jedna od ekološki najprihvatljivijih uredskih struktura je konačno otvorena za poslovanje u Kataru.

U znak promjene narednih vremena, prenamjena vrijedna 120 miliona rijala (58 800 000 KM) se ne nalazi u centru financijske četvrti, već u Bin Mahmoud sporednoj četvrti.

gath3-771x578 (1)

Tu je bivša stara kafeterija smještena usred blokova, sada pretvorena u novu, atraktivnu, poslovnu zgradu.

Uredi su dio niza visokog razvoja uz cestu, koja uključuje i skoro završeni hotel Westin i stanove.

Govoreći za Doha News, Edd Brookes, generalni direktor DTZ Katar, rekao je: “To je novi prolaz u izmijenjeno susjedstvo. Mijenjamo trgovački centar starijeg područja Dohe. ”

Zelena zgrada

gath7-336x252

Prema predlagačima ove konstrukcije, novi uredski prostor je među katarskim najzelenijim. Iako ta titula može uskoro biti izgubljena i preuzeta od strane jedne od eko-prijateljskih zgrada u izgradnji u Lusail-u, GATH zgrada sadrži više prvijenaca za zemlju, uključujući i prepoznatljive lepezaste suncobrane, koje se pokreću vodoravno duž vanjske strane svakog sprata.

 

Unutra, prizemlje je osvijetljeno neometanim svjetlarnikom osam spratova iznad. “Osim prirodnog svjetla, šuplje jezgre zgrade pružaju efekat dimnjaka“, rekao je Martin Jakobson, dizajner zgrade.

gath2-771x578

Zrak se podiže dok ne bude okružen toplijim zrakom pod krovnim prozorom, koji zadržava hladni zrak na nižoj razini. Hladniji zrak u šetalištima između ureda također će teći prema dolje, ostavljajući hlađenje zahtjevano na nižim razinama.

Arapski dizajn

Cjelokupni dizajn zgrade temelji se na nekim od najneobičnijih koralja koji se mogu naći na katarskoj obali. Unutra, osmišljen je raspored tako da nalikuje tradicionalnom  arapskom planiranju i arhitektonskim elementima.

gath6-771x578

 

(dohanews.co)

© Divithana, 2013