Kako da uprirodite rutinu čišćenja

Kako da uprirodite rutinu čišćenja

Proizvodi za čišćenje su svuda u našim domovima i uredima: na posuđu, kuhinjskim površinama, namještaju, odjeći, podovima, prozorima i plove kroz zrak. U našem ratu protiv prljavštine i bakterija često možemo stvarati gore stvari.

Većina konvencionalnih proizvoda za čišćenje sa kojima smo svi odrasli su na bazi nafte i imaju sumnjive zdravstvene i ekološke implikacije. Umjesto opredjeljenja za proizvode za čišćenje koji uništavaju sve što im je na putu, mnogo je prirodnih proizvoda i metoda koji čuvaju kuću čistom i svježe mirisnom bez toksičnih nuspojava.

Najbolji ekološki savjeti za čišćenje

1. Uposlite ekološki prihvatljive proizvode za čišćenje

Kako su utjecaji konvencionalnih proizvoda za čišćenje na zdravlje i životnu sredinu postali sve shvatljiviji, sve više brendova zdravih, ekoloških i efektivnih proizvoda počinju pogađati tržište i takmičiti se za prestižno počasno mjesto ispod Vašeg sudopera.  Mnogi od tih proizvoda su netoksični, biorazgradivi i napravljeni iz obnovljivih izvora, a ne nafte. Ali ako dizajnerske etikete nisu za Vas, ručno spravljani čistači također mogu dobro obaviti posao.  Ocat i soda bikarbona se mogu koristiti da očiste skoro sve. Pomiješajte jedno od ovo dvoje sa malo tople vode i dobit ćete sredstva za čišćenje za razne namjene.

2. Izbjegavajte loš kvalitet zraka

Nije neuobičajeno za zrak unutar kuće ili ureda da je više toksičan nego zrak vani. To je tako zbog prisustva toksičnih materijala i supstanci i činjenice da su sada stambeni i poslovni prostori bolje izolirani nego ikada ranije (što je dobra stvar sa energetskog stanovišta). Držanje prozora otvorenima što je češće moguće omogućuje svježem zraku da uđe, a toksinima da izađu vani. Ovo je posebno važno prilikom čišćenja Vašeg doma.

3. Budite oprezni s antibakterijskim sredstvima za čišćenje

Antibakterijski i antimikrobni „čistači“ koje mnogi ljudi smatraju potrebnima, posebno tokom hladnijih sezona, ne čiste ruke bolje od sapuna i vode, a također dodaju rizik od uzgoja „super bakterija“, koje mogu preživjeti hemijski juriš i također imaju otporne potomke. FDA (Food and Drug Administration) je utvrdila da antibakterijski sapuni i sredstva za ruke ne čiste bolje od običnog sapuna i vode, te da ih treba izbjegavati.

4. Unesite u svoj dom svježinu sode

Soda bikarbona, ne samo da uklanja one čudne mirise koji dolaze iz Vašeg frižidera, već je također i sjajan eliminator mirisa tepiha. Samo poprskajte malo sode bikarbone po tom mirisu koji će ona upiti, a zatim usisajte.

5. Očistite unutarnji zrak prirodno

Preskočite sve te kupovne osvježivače zraka i umjesto njih isprobajte kipući cimet, klinčić, ili bilo koju drugu bilju prema kojoj imate sklonosti. Svježi čokoladni kolačići također su poznati po stvaranju prijateljske arome. Također, biljke ne mogu učiniti da kuća miriše drugačije, ali su dobre za filtriranje zraka unutrašnjosti i tu će poslužiti otprilike svaka zeleno-lisnata biljka. Omiljeni izbor je uglavnom ljiljan.

6. Pažljivo bacajte toksična sredstva

Prilikom zamjene proizvoda za čišćenje, nemojte stare samo baciti u smeće. Ako su previše toksični za Vaš dom, neće biti dobri niti za odvod niti deponiju. Mnoge zajednice imaju dane za toksični i elektronični otpad i preuzet će Vam ovo iz ruku. Bacanje hemikalija u smeće ili niz vodu znači da bi mogli završiti nazad u vodovodu i vratiti se da Vas progone.

7. Izbjegavajte konvencionalne suhe čistače

Konvencionalna, suha sredstva za čišćenje su najveći korisnici industrijskih otapala pod nazivom Perchloroethylene, ili perc , koji je toksičan za ljude i stvara smog. Dvije najčešće metode ekološkog suhog čišćenja su čišćenje ugljen-dioksidom i Green Earth. Potražite sredstva koje koriste eko metode. Ako nosite odjeću na čišćenje, pobrinite se da ih provjetrite prije nego ih vratite u ormar.

8. Uposlite ekološko kućno čišćenje

Za one koji ne čiste lično svoje domove, na svu sreću postoji sve veći broj usluga ekološkog čišćenja, kada treba uletjeti sa pomoći. Ako ne možete pronaći nijedan u Vašem području (ili su im cijene previsoke), dobro pretražite dok ne pronađete one koji su spremni koristiti proizvode i metode koje navedete.

9. Toksine ostavite ispred vrata

Zamislite šta je sve ispod Vaših cipela na kraju dana. Dovođenje svog tog ulja, antifriza, životinjskog otpada, zagađenih čestica, polena, i ko zna čega još, u kuću, nije dobra vijest, posebno za djecu i druga stvorenja koja provode vrijeme na podu. Držite prostirku van svoje kuće, ili dobar otirač, ili police za cipele. Mnoge zelene zrade sada uključuju i sisteme za prilaz koji omogućavaju održavanje zdravog okruženja. Manje prljavštine također znači i manje čišćenja, usisavanja i brisanja, što znači manje posla, vode, energije i manje hemikalija.

10. Dizajnirajte s čistoćom na umu

Dizajniranje kuća i drugih zgrada sa čistoćom na umu može stvoriti prostore koji su čistiji, zdraviji i zahtjevaju manje tvari za održavanje. U većim zgradama, dobro održavanje može biti i velika ušteda novca, kako troškovi za čišćenje često mogu koštati i do pola ukupnih troškova energije zgrade.

Eko čišćenje: U brojkama

17.000: broj petrohemikalija dostupnih za kućnu upotrebu, od kojih je samo 30% testiranih na izlaganje ljudskom zdravlju i okolišu.

63: broj sintetičkih hemijskih proizvoda nađenih  u domu prosječnog Amerikanca, u prevodu oko 10 litara štetnih hemikalija.

100: broj za koliko puta nivo unutrašnjeg zagađenja može biti veći od otvorenog, u skladu sa US EPA procjenama.

275: broj aktivnih sastojaka u antimikrobicima koje EPA svrstava u pesticide, jer su dizajnirani za ubijanje mikroba.

2 milijarde: broj kilograma hemikalija koje institucionalne industrije čišćenja koriste svake godine.

87: prosjek litara hemikalija koje domari koriste svake godine, od kojih je 25% opasno.

 

 

(treehugger.com)

© Divithana, 2013