Green-parking koncept nudi održivo rješenje Dubai-ju

Green-parking koncept nudi održivo rješenje Dubai-ju

Sistem zelenog parkiranja može uštedjeti na hiljade stabala i smanjenje emisije ugljičnog dioksida, navodi se u grupi za promovisanje koncepta. 

Zeleni parking je sistem koji uključuje zamjenu papirnih ulaznica sa višekratno upotrebljivim, plastičnim čipovima za parkiranje, kao i parkiralište koje se napaja solarnom energijom, a područje je osvijetljeno LED sistemom rasvjete, koje pomaže uštedi energije do 70%.

Međutim, glavna komponenta inicijative zelenog parkiranja je ugradnja električnog punjača za vozila (EVC) na parkiralištima, koja će praktično omogućiti iskorištenje hibridnih i električnih vozila.

“Mi vjerujemo u pružanje rješenja za parkiranje na jednom mjestu, kroz obezbjeđivanje opreme za upravljanje i održavanje parkirnih mjesta u prirodi-prijateljskom okruženju”, rekao je Sam Alawiye, predsjednik Uprave GreenParking, kompanije koja je uvela pojam u regiju.

On je izvijestio da je upravo zamjenom papirnih ulaznica sa iskoristivim čipovima za parkiranje njegova firma uspjela spasiti 3.670 stabala u par proteklih godina, kroz operacije u zemlji.

Grupa se uvezala sa javnim preduzećima za vodu i električnu energiju Dubaija (Dewa) za instalaciju EVC-a na 16 lokacija širom Dubaija, od kojih je osam već instalirano kroz razne Dewa branše.

Kako je sve veći trud oko hibridnih i električnih vozila, UEA počinju pokretati zupčanike u pokušajima da pokrenu ta eko-prijateljska vozila i praktično ih omoguće.

Ideja je da se promoviše korištenje električnih automobila, pa jednom kad izvrše instalaciju EV punjača, nudit će uslugu punjenja besplatno.

 

 

(gulfnews.com)

© Divithana, 2013