Premijera dokumentarnog filma “DECEMBAR 1992”

U Sarajevu će biti upriličena premijera dokumentarnog filma „Decembar 1992“ u kino sali Općine Novi Grad Sarajevo, 27. februara ove godine sa početkom u 19:30 sati. Film je posvećen za 75 poginulih pripadnika 1. Slavne – 111. Viteške brigade, u onom vremenu 1. Mehanizovane brigade i Združenih Vogošćanskih odreda.

Autor filma je Rešid Džananović, producent je Samir Petrović koji su bili aktivni sudionici tog vremena i događaja što daje dodatnu posebnost ovog dokumentarnog filma jer je posvećen poginulim saborcima. Film je priča o jednom gradu, njegovim ljudima, minulom vremenu, herojskoj generaciji…

Dokumentarni film „Decembar 1992“ svojim postojanjem će otrgnuti od zaborava herojsku odbrambeno-oslobodilačku borbu i odbranu od agresije golorukog bosansko-hercegovačkog naroda. Otrgnuti će od zaborava 75 poginulih pripadnika ARBiH koji su u mjesecu decembru 1992. godine za vrijeme najtežih dana opstanaka Sarajeva ugradili svoje živote u oslobađanju i odbrani oslobođenog područja na najtežem sarajevskom ratištu – brdo Žuč.

veteran.ba

© Divithana, 2013