Limitiran broj stipendija za online kurs “Jews, Christians and Muslims in Europe: Modern Challenges”

Limitiran broj stipendija za online kurs “Jews, Christians and Muslims in Europe: Modern Challenges”

Woolf institut iz Ujedinjenog Kraljevstva oglašava poziv za prijavu na online kurs na engleskom jeziku na temu Jews, Christians and Muslims in Europe: Modern Challenges (bos.Jevreji, kršćani i muslimani u Evropi: Moderni izazovi). Rok za prijavu je 2.august 2016.godine. Kurs košta 350 funti, ali je omogućen određeni broj stipendija.

Kurs će se fokusirati na povezanost između jevreja, kršćana i muslimana u savremenoj Evropi i evropskoj historiji. Sastoji se od tri modula, a svaki će trajati četiri sedmice.

Pored historijskih tema, poput međureligijskih odnosa u srednjovjekovnoj Španiji, Britaniji u doba prosvjetiteljstva i u Njemačkoj u dvadesetom stoljeću; učesnici će se upoznati sa savremenim temama poput odnosa vjere, etničkog određenja i državljanstva u Bosni i Hercegovini sa kontraverzama oko karikatura Poslanika u Danskoj; društvenom realnošću s kojom se suočavaju sirijske izbjeglice u Švedskoj; odnosima Jevreja i muslimana u Francuskoj; te diskutovati o vjeri i slobodi izražavanja neposredno nakon napada na Charlie Hebdo.

Cijeli kurs će biti interaktivnog karaktera, te će studenti biti potaknuti da postavljaju pitanja. Tokom kursa bit će upriličena predavanja putem live stream-a na odabrane teme.

Nakon završetka, učesnici će dobiti Certifikat Woolf instituta.

Za potpune informacije o prijavi, see here.

© Divithana, 2013